Holokauszt

JOG ÉS IGAZSÁG MOZGALOM HUMANISTA
HOLOKAUSZT EMLÉKEZÉS
“SZOMSZÉDAINK VOLTAK …”
ZSIDÓ HONFITÁRSAINK NEM AZONOSAK
A NEMZETKÖZI FINÁNCOLIGARCHIÁVAL

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából 2015. április 16-tól angolul is elérhető a Magyar Nemzeti Levéltár ,,Szomszédaink voltak…” című népszerű online kiállítása. A 2014-es Holokauszt Emlékévben a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) méltó módon kívánt megemlékezni félmilliónyi ártatlanul meggyilkolt zsidó honfitársunkról. Az MNL Országos Levéltára, valamint a megyei levéltárak számos forrásközlést és tudományos feldolgozásokat jelentettek meg a témában. Munkatársaink közreműködtek több tudományos konferencia és más rendezvény létrehozásában.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár korabeli dokumentumokra épülő online kiállítással is hozzá kíván járulni a 1944-es nemzeti tragédia emlékezetének fenntartásához. A ,,Szomszédaink voltak…” című online kiállítás minden korábbinál szélesebb körű szakmai együttműködéssel valósult meg: a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi tagintézményének munkatársai részt vettek a dokumentumok feltárásában, válogatásában és közzétételében.

Magyar nyelvű kiállítás: Szomszédaink voltak…

A kiállítás a nagy látogatottságra való tekintettel ,,They were our neighbours” címmel már angolul is elérhető. Az emlékév programjai 2015-ben is folytatódnak. A levéltár munkatársai a megyei intézményekre is kiterjedő forrásfeltáró munka mellett az online kiállítás anyagát is folyamatosan fejlesztik és bővítik. A cél, hogy a korszakra vonatkozó források minél szélesebb köre váljék elérhetővé a közvélemény számára.

Kapcsolódó anyagok:
Szomszédaink voltak… online kiállítás
A holokauszt Békés megyei történeteiből
A Holokauszt 70. évfordulójára emlékeztek Esztergomban
Bővült a “Szomszédaink voltak…” kiállítás
Könyvbemutató: Holokauszt kötetek
A gyulai zsidó temető adatbázisa

Közzétette:
dr. Kriston István jogvédő
Jog és Igazság Mozgalom alapítója
honlap: www.jogesigazsag.hu
csatlakozási email: jogtanacsos@pr.hu